Suroviny
- lasagne 1 balení
- mleté maso (hovězí+vepřové) 500 g
- drcená rajčata 2 konzervy
- dobrý protlak či passata 1 konzerva
- červené víno 500 ml
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- malý celer 1 kus
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- strouhaný tvrdý sýr (možno kombinovat i s plátky mozzarelly) 200 g
- parmezán 50 g
- sůl a pepř 1 špetka
- na bešamel:
- máslo 100 g
- hladká mouka 100 g
- mléko 1 l
Na ragú si uděláme na oleji základ z cibule a nastrouhané kořenové zeleniny, orestujeme mleté maso, mícháme, aby netvořilo hrudky. Osolíme, opepříme, přidáme červené víno, které se musí odpařit, pak teprve přidáme sekaná rajčata nebo rajčatové pyré a řidší protlak (sugopomodoro). Vše necháme pomalu probublávat v nižším kastrolu nebo hluboké pánvi tři až čtyři hodiny na mírném ohni.
Na bešamelsi v hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, sůl, orestujeme dvě minuty a pomalu přiléváme mléko. Stále mícháme na mírném plameni, dokud to nezhoustne v krém.
Zapékací nádobu na lasagne lehce vymažeme, na dno dáme trochu bešamelu a pak vrstvíme pláty lasagní, nalijeme boloňské ragú, posypeme sýrem, přidáme bešamel a takto opakujeme. Třetí vrstva končí bešamelem s vrstvou sýra, ke konci můžeme přidat i trochu parmazánu. Pečeme v troubě, dokud nejsou lasagne krásně zlatavé – kolem čtyřiceti minut.
Zdroj: Lasagne; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lasagne-0 [On-line 07.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář