- 150 g mletého hovězího masa
- 350 g mletého vepřového masa
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- passata z rajčat (propasírovaná neochucená rajčata) 1 konzerva
- čerstvý tymián 1 snítka
- hrubozrnná sůl 1 špetka
- parmazán 100 g
- čerstvý rozmarýn 1 snítka
- lasagne 1 balení
Bešamel
- máslo 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
- plnotučné mléko 500 ml
- nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- hrubozrnná sůl 1 špetka
Červenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev dáme zesklovatět na olivový olej, přidáme mleté maso, osolíme hrubozrnnou solí, promícháme, přidáme čerstvé bylinky, rajčatovou passatu a necháme vařit na velmi mírném ohni skoro tři hodiny.
Máslo rozpustíme, přidáme mouku, osolíme za stálého míchání (aby se v omáčce nevyskytly hrudky), doléváme mlékem, dokud nedostaneme tu správnou konzistenci. Přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.
V osolené vařící vodě povaříme na chvíli do poloměkka jednotlivé pláty lasagní, které opatrně vyndáme na utěrku a postupně klademe do pater do pekáče. První vrstva – ragú – bešamel – lasagne – najemno nastrouhaný parmazán, druhá vrstva – ragú – bešamel – lasagne – najemno nastrouhaný parmazán. Zakončíme vrstvou ragú a bohatě nastrouhaným parmazánem. Pečeme v troubě tři čtvrtě hodiny na 170-180 stupňů.
Zdroj: Lasagne s boloňským ragú; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lasagne-s-bolonskym-ragu [On-line 9.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář