Ingredience
- hovězí nebo telecí líčka 1500 g
- cibule 3 kusy
- celer 400 g
- petržel 400 g
- mrkev 400 g
- červené víno 700 ml
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 10 kuliček
- bobkový list 5 kusů
- sůl 3 lžičky
- olej 2 lžíce
bramborová kaše:
- brambory (ideálně typ c) 1500 g
- celer 300 g
- sůl 2 g
- mléko 300 ml
- čerstvý mletý pepř 1 lžička
- máslo 200 g
Na větší pánvi případně v jedné části pekáče rozehřejeme olej, maso ze všech stran dohněda osmahneme. Vyndáme maso a do oleje dáme najemno nakrájené dvě cibule a lehce je orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a koření (pepř, nové koření, bobkový list) a všechno restujeme asi 10 minut. Poté přidáme maso a zalijeme to červeným vínem. Až nebude cítit alkohol, tak přikryjeme pánev a vložíme ji do trouby vyhřáté na 150 °C, kde necháme péct a dusit 2–3 hodiny. Poté vyndáme maso i koření a omáčku se zeleninou nahrubo rozmixujeme. Maso nakrájíme proti vláknu na plátky a případně očistíme tučné části.
Brambory na kaši oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Společně s brambory uvaříme ve stejném hrnci také celer, nakrájený na malé kousky. Když je zelenina měkká, vodu slijeme a rozmačkáme brambory včetně celeru. Přidáme čerstvě namletý pepř a máslo. Jak budeme mít máslo zašlehané, tak přidáváme mléko, aby byla konzistence kaše ideální. Před podávání nakrájíme na kolečka jednu cibuli a osmahneme dohněda. Na talíř dáme nejdříve kaši, poté omáčku, která by měla zůstat jen na kaši, a nikoliv na talíři. Na omáčku dáme plátky masa a na to osmaženou cibulku.
Zdroj: Líčka s omáčkou z červeného vína; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/licka-s-omackou-z-cerveneho-vina [On-line 25.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář