Suroviny
- filety z lososa 500 g
- jarní cibulky 1 svazek
- Dijonská hořčice 1-2 lžičky
- citron 1 ks
- olivový olej 1 lžička
- sůl
- pepř
- nasekaný kopr 1 lžička
Sýrový tatarák:
- eidam 400 g
- jarní cibulka 1 svazek
- worcester 1 lžička
- kečup 1 lžíce
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- sladká mletá paprika 1 lžička
- majolka 1-2 lžíce
- sůl
- pepř
Domácí pečivo:
- vařené brambory ve slupce 400 g
- plohrubá mouka 200 g
- mouka na podsypání
- prášek do pečiva 2 lžičky
- máslo 100 g
- sůl
- vejce na potření
- sezamové semínko nebo kmín na posypání
Tatarák z lososa: Lososa si omyjeme a naškrábeme najemno. Do masa přidáme nasekanou jarní cibulku a kopr, olivový olej (podle tučnosti ryby), citronovou šťávu, dijonskou hořčici, sůl, pepř a zamícháme. Dáme na chvíli do ledničky a pak už můžeme servírovat s pečivem.
Sýrový tatarák: Eidam si nastrouháme na jemném struhadle a přidáme věci jako na masový tatarák: cibulku nakrájenou najemno, worcester, kečup, hořčici, mletou papriku, majolku, sůl, pepř a zamícháme. Dáme do ledničky a pak servírujeme s domácím pečivem.
Domácí pečivo z bramborového těsta: Den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme změklé máslo, ostatní suroviny a zpracujeme. Těsto rozdělíme na 14 – 16 kousků a z každého kousku si utvoříme bulku nebo upleteme housku. Ty na plechu pomažeme vajíčkem, posypeme sezamem apod. a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut.
Zdroj: Lososový tatarák a sýrový tatarák, domácí pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/lososovy-tatarak-syrovy-tatarak-domaci-pecivo [On-line 15.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář