Suroviny:
- vepřová plec
- řapíkatý celer
- 3 rajčata
- cibule
- 3 stroužky česneku
- tymián
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na kapustu:
- hlávka kapusty
- mrkev
- řapíkatý celer
- 1 dcl smetany
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Plec si večer předem namarinujeme – osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, obmotáme provázkem, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Pekáč pokapeme olivovým olejem a připravíme si zeleninový základ – nakrájíme řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklademe na dno pekáčku.
Maso vyndáme z fólie, položíme na zeleninu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů.
Asi po hodině vyndáme z trouby, plec zabalíme do alobalu a necháme odležet. Šťávu přelijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme.
Jako přílohu budeme podávat kapustu: hlávku kapusty zbavíme košťálu, listy nakrájíme, vložíme do vařící vody a necháme spařit.
Potom vodu scedíme a kapustu zalijeme ledovou vodou, aby neztratila barvu.
V dalším hrnci si připravíme zeleninový základ na kapustu: rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promícháme a přilijeme smetanu.
Hrnec s kapustou vrátíme zpátky na sporák, necháme vypařit přebytečnou vodu, a pak do něj vmícháme zeleninový základ se smetanou. Osolíme a opepříme.
Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme na plátky.
Na dno servírovací mísy nalijeme svařenou šťávu z masa, na ni položíme nakrájenou plec a do další mísy přendáme dušenou kapustu.
Zdroj: MARINOVANÁ VEPŘOVÁ PLEC S KAPUSTOU; Teď vaří šéf! III – TV Prima http://www.iprima.cz/ted-vari-sef-iii-recepty-na-menu-z-1-dilu [On-line 20.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář