4 porce
- 300 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 300 g uvařených mletých ječných krup
- 1 žloutek
- 2 stroužky česneku
- drcený kmín
- mletý pepř
- sůl
- olej
Majoránková omáčka
- 2 lžíce másla
- 1 šalotka
- 40 g hladké mouky
- asi 0,5 l zeleninového nebo masového vývaru
- 2 dl smetany
- 2 hrsti čerstvé majoránky
- sůl
- bílá bageta na podávání
Maso smícháme s kroupami, mleté velmi dobře pojí, přidáme žloutek, utřený česnek se solí, kmín a pepř.
Z těsta tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme, necháme okapat na savém papíru a vložíme do připravené omáčky (viz níže), prohřejeme a podáváme.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zaprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem, provaříme 20 minut, zjemníme smetanou, dochutíme majoránkou a solí.
Zdroj: Masovo-kroupové knedlíčky s majoránkovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1116 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář