Suroviny
Placky
- cukr 160 g
- tuk na pečení 100 g
- mléko 13 lžic
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 500 g
- med 3 lžíce
- jedlá soda 2 lžičky
- tuk na plech
Krém
- máslo 250 g
- moučkový cukr 150 g
- čerstvé žoutky 2 ks
- vanilkový puding 2 sáčky
- silná káva 2 lžíce
- mléko 650 g
Placky: Za stálého míchání v hrnci svaříme mléko s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu a odstavíme z ohně. Mouku prosejeme na vál, udělám v ní důlek, nalijeme do něj prochladlou uvařenou směs a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na pět dílů. Každý díl rozvalíme na tenkou placku, přiložíme na vymazaný plech plus pečicí papír a v troubě vyhřáté na 170 – 190 stupňů krátce (6 až 7 minut) pečeme do zlatova. Když placku vyndáme z trouby, vezmeme dno dortové formy a za tepla rychle odřízneme.
Krém: Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchaní vlijeme do zbylého vroucího mléka. Jakmile pudink zhoustne, odstavíme ho, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po troškách přidáváme pudink, po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme placky.
Potřené placky proložíme na sebe. Ze zbylých upečených odřezů uděláme moučku (nastrouháme najemno). Celý medovník potřeme zbylým krémem a posypeme moučkou. Nechám odležet.
Zdroj: Medovník; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/medovnik-1 [On-line 16.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář