Suroviny
- mrkev 600 g
- hnědý cukr 200 g
- vejce 4 ks
- rostlinný olej 250 ml
- jedlá soda 2 lžičky
- mletá skořice 2 lžičky
- polohrubá mouka 300 g
Krém
- lučina 300 g
- máslo 100 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- nahrubo nasekané oříšky hrst
- listy meduňky na ozdobu
Větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm) vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem (výborně k nádobě přilne). Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, sodou, skořicí a cukrem.
Vejce rozklepneme do misky a ručním elektrickým šlehačem je nejprve ušleháme do pěny. Pak do nich postupně zašleháme olej. Vaječný krém smícháme s mrkvovou směsí a vzniklé těsto vyklopíme a rozetřeme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C tak 40-50 minut nebo dokud není zkušební špejle zapíchnutá do těsta zcela suchá.
Po upečení necháme vystydnout. Přísady na krém pečlivě promícháme a potřeme s ním vychladlý moučník. Vidličkou můžeme na povrchu vytvořit vlnky. Posypeme nasekanými oříšky a na jednotlivé porce dáme list meduňky na ozdobu.
Zdroj: Mrkvový dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mrkvovy-dortik-1 [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář