Suroviny
- pepř
- vepřová papenka 1 kg
- dijonská hořčice 1 lžíc
- sůl
- javorový sirup 3 lžíce
- malé brambory se slupkou 800 g
- slunečnicový olej 3 lžíce
- větší hruška 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- máslo 100 g
Panenku nakrájíme na pět stejně širokých špalíčků, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a javorovým sirupem, dáme odležet do chladu.
Brambory nakrájíme na plátky (nedořezáváme až do konce, ať brambora drží vcelku), osolíme a opepřeme, vložíme do pekáče. Brambory pokapeme olejem a v troubě vyhřáté na 190 stupňů pečeme dozlatova.
Hrušky nakrájíme na plátky a zakápneme je citronovou šťávou. V pánvi zahřejeme kousek másla, přidáme zbytek javorového sirupu, vložíme hrušky a podusíme je.
Panenku vložíme do olejem vymazané a vyhřáté pánve s kovovou rukojetí a opečeme ze všech stran. Pak pánev vložíme do trouby a dopečeme osm minut při 180 stupních. Poté maso necháme odpočinout a podáváme s hruškami a pečenými bramborami.
Zdroj: Panenka s hruškami, pečené brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-s-hruskami-pecene-brambory [On-line 25.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář