Suroviny
- mléko 750 ml
- smetana 250 ml
- máslo 100 g
- hladká mouka 5 lžic
- vejce 3 ks
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- makarony 500 g
- mleté hovězí maso 800 g
- spařená (konzervovaná) rajčata 4 ks
- cibule 1 ks
- menší rajčatový protlak 1 ks
- červené víno na podlití
- parmezán 100 g
- olivový olej
- máslo
- cibule
- strouhanka
Bešamelová omáčka: Rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku, do které vléváme studené mléko a popř. smetanu. Mícháme, přivedeme k varu, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Do vychladlé omáčky vmícháme 3 žloutky, bílky si schováme.
Masová směs: Na másle či olivovém oleji osmažíme cibulku. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a přidáme špetku skořice. Poté, co se nám maso zatáhne, přidáme nakrájená rajčata (popř. konzervu), menší protlak a podlijeme červeným vínem. Občas promícháme, než se omáčka zredukuje a alkohol z vína vyvaří.
V osolené vroucí vodě uvaříme makarony do poloměkká, scedíme a přidáme trochu olivového oleje. Ušleháme sníh z uschovaných bílků, který následně vmícháme do makaronů. Do těstovin přidáme polovinu sýra.
Zapékací mísu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Vrstvíme makarony a masovou směs a na závěr zalejeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýra. Pečeme přibližně 30 – 45 minut na 160 stupňů, až se na povrchu vytvoří nazlátlá krusta.
Zdroj: Pasticcio; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pasticcio [On-line 23.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář