Suroviny
- mleté maso (hovězí a vepřové) 400 g
- makarony nebo kolínka 300 g
- cibule 1 ks
- petržel 1/2 svazku
- olej 2 lžíce
- loupaná rajčata 1 plechovka
- sůl
- pepř
- mletá čerevná paprika
- skořice 1 špetka
- strouhaný parmazán 40 g
Bešamelová omáčka:
- máslo 30 g
- hladká mouka 30 g
- zeleninový vývar 200 ml
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- vejce 2 ks
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme najemno. Ve větší pánvi ohřejeme dvě lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.
K masu přidáme plechovku loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně dusíme čtvrt hodiny. Kusy rajčat pokrájíme lžicí. Necháme vychladnout.
Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a uvaříme je do poloměkka. Těstoviny slijeme a necháme okapat a vychladnout. Potom je smícháme s nastrouhaným parmazánem (čedarem apod.).
Na bešamelovou omáčku rozpustíme kus másla. Vmícháme stejné množství hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme čtvrt litr studeného mléka a 200ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme několik minut, občas mícháme, až je krásně hladká. Bešamel dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce (nebo žloutky) rozkvedláme se dvěma lžicemi studené vody a vmícháme do omáčky.
Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu těstovin a na ně masovou směs.Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme strouhaný parmazán a zapečeme v předehřáté troubě přibližně necelou hodinu dozlatova
Zdroj: Pasticio; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pasticio [On-line 19.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář