Suroviny
Na paštiku:
- drůbeží játra 500 g
- portské víno 400 ml
- slanina 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- bobkový list 4 ks
- čerstvý drcený černý pepř 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- tymián 2 snítky
- mandle na ozdobu
Na chléb:
- hladká mouka 1 kg
- vlažné pivo 500 ml
- uvařené brambory 2 ks
- sušené droždí 1 sáček
- drcený kmín 2 lžičky
- sůl 2 lžičky
- cukr 1 lžička
Játra očistíme od blanek. Nakrájíme je na menší kousky a dáme do misky. Zalijeme portským a necháme alespoň deset minut marinovat. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a česnek na plátky. Slaninu orestujeme v hlubší pánvi, přidáme zbytek, chvíli restujeme. Pak vlijeme víno z jater, přidáme bobkové listy, tymián, pepř a sůl. Přidáme játra, která asi deset minut podusíme ve víně. Pánev odstavíme zohně. Vyndáme bobkové listy. Přendáme do mixéru a rozmixujeme na konzistenci, jakou chceme. Přendáme do mísy a necháme za občasného promíchání vychladnout. Rozdělíme do misek, dozdobíme mandlemi a podáváme s čerstvým pečivem.
Chleba: brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Všechny suroviny smícháme v míse. Necháme hodinu kynout. Ztěsta vytvarujeme bochník a necháme ještě půl hodiny pod utěrkou. Pak pečeme v troubě vyhřáté na 210°C, po deseti minutách snížíme teplotu na 175°C a pečeme další hodinu. Horký chléb potřeme slanou vodou a dáme vychladnout na mřížku.
Zdroj: Paštika z drůbežích jater, bramborovo-pivní chléb; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-drubezich-jater-bramborovo-pivni-chleb [On-line 25.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář