Suroviny
- kachní játra 500 g
- máslo 200 g
- cibule 1 ks
- vepřové sádlo 150 g
- červené víno 250 ml
- česnek 4 stroužky
- sůl
- pepř dle chuti
- plátky mandlí 1 hrst
- bylinky 2 snítky
- sterilované brusinky 150 g
- anglická slanina 100 g
- máslo 100 g
Domácí bagety:
- mouka 600 g
- mléko
- droždí 1 balení
- vejce 1 ks
- olej 100 ml
- sůl 1 špetka
Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme, přidáme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a krátce orestujeme. Přidáme očištěná nakrájená játra, která mírně orestujeme a zalijeme 150 ml červeného vína. Necháme vařit, dokud se víno neodpaří. Do směsi přidáme sůl, pepř, bylinky nakrájené najemno a vše rozmixujeme. Sádlo rozpustíme, pomalu přimícháme do směsi. Přidáme najemno nasekané mandle (část necháme na ozdobu), hotovou směs dáme vychladit do lednice.
Brusinková omáčka: máslo rozpálíme na pánvi, přidáme brusinky, zalijeme červeným vínem a vše spaříme do husté kaše. Vychlazenou paštiku podáváme s brusinkovou omáčkou.
Domácí bagetky: hladkou či polohrubou mouku smícháme s uvedenými ingrediencemi, kvásek nemusíme dělat zvlášť. Dobře prohněteme těsto, aby se nelepilo, a necháme ho vykynout přes hodinu na teplém místě, přikryté utěrkou. Vytvarujeme bagetky, které ještě chvíli necháme vykynout na pečicím papíru, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a pak je upečeme v troubě do zlatova při cca 180 stupních.
Zdroj: Paštika z kachních jater s mandlemi a brusinkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-s-mandlemi-brusinkovou-omackou [On-line 26.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář