4−6 porcí
Na kuchyňském hřišti budeme svědky exhibice italsko-řecké kuchyně. Recept je uváděn jako řecká specialita, ovšem je jasnou fúzí těchto dvou kuchyní, takže zachutná každému milovníkovi středomořské gastronomie.
- 400 g lilku
- 3−4 stroužky česneku
- olivový olej
- 150 g pancetty
- 100 g mrkve
- 100 g cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 600 g jehněčí plece
- 500 g drcených loupaných rajčat
- 2 malé chilli papričky
- čerstvý tymián
- oregano
- plocholistá petrželka
- 500 g suchých makaronů nebo jiných dutých těstovin
- masový vývar na uvaření makaronů
Bešamel
- 100 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- sůl
- 100 g pecorina (ovčí sýr na strouhání)
- máslo na vymazání formy
- petrželka
Lilek nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka, rozložíme na mísu, zasypeme drceným česnekem, pokapeme olivovým olejem a necháme marinovat.
Makaróny uvaříme v masovém vývaru na skus, scedíme a omastíme olejem, aby se nám neslepily. Vývar z těstovin nevyléváme, ponecháme ho stranou na podlévání jehněčího ragú.
Panchettu a zeleninu nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji opečeme nejprve panchettu, potom přidáme mrkev, cibuli a celer. Dobře osmahneme a vložíme na malé kostky nakrájené jehněčí. Orestujeme, vlijeme drcená rajčata, ochutíme chilli, tymiánem, oreganem, podlijeme vývarem z těstovin a dusíme doměkka.
Z mouky a másla připravíme jíšku, za stálého míchání zalijeme studeným mlékem, 20 minut provaříme a do odstavené bešamelové omáčky vmícháme strouhaný sýr.
Do vymazaného pekáče vrstvíme: makaróny, poté masové ragú, makaróny, lilek, masové ragú a na závěr makaróny a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C a pečeme do zlatova. Na talíři sypeme nasekanou petrželkou.
Zdroj: Pastítsio; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1026 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář