Suroviny
- sušené droždí 1 lžička nebo 1/4 kostky čerstvého
- 1 kachna nebo 5 kachních stehen
- sůl
- rohlíky na kostičky 3 hrsti
- pepř
- kmín
- kysané červené zelí 1 kg
- cukr dle chuti
- drcený kmín
- ocet
- olej 2 lžíce
- hladká mouka 3-5 lžic
Domácí knedlík
- mléko 250 ml
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 500 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
Do pekáče vložíme osolenou kachnu a pokmínujeme. Přidáme asi dvě deci vody, kachnu zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 200°C. Po hodině kachnu otočíme a průběžně podléváme a pečeme další hodinu. Poté kachnu odkryjeme, a dopékáme, abychom získali křupavou kůži.
Kysané zelí vložíme do hrnce, přidáme vodu, sůl, cukr, ocet, kmín, olej (dle chuti) a po uvaření do měkka zahustíme připravenou zásmažkou.
Domácí knedlík: Těsto z uvedených surovin si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilejeme trochu mléka. Těsto se nesmí lepit. Po vykynutí propracujeme na pomoučněné ploše nebo silikonovém vále. Těsto rozdělíme na dva až tři díly, vytvoříme šišky, které necháme 10 minut pod utěrkou vykynout. Pak knedlíky vaříme asi 20-25 minut ve vodě (dle velikosti).
Zdroj: Pečená kachna s knedlíkem a zelím; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachna-s-knedlikem-zelim [On-line 18.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář