Suroviny
- vepřová krkovice 1,5 kg
- sádlo 2 lžíce
- kmín
- sůl
Bramborové špalíčky
- brambory 1 kg
- hrubá mouka 2 hrnky
- dětská krupička 1 hrnek
- vejce 1 ks
- solamyl 1 lžíce
Červené zelí
- červené zelí 1 sklenice
- větší cibule 1 ks
- špek 100 g
- sádlo 2 lžíce
- cukr 1-2 lžíce
- ocet 1 lžíce
- kmín
- sůl
Dva dny před pečením krkovici opláchneme, osušíme, potřeme olejem a necháme v chladu. Před pečením vetřeme do vepřového sůl, posypeme je kmínem, dáme do pekáče, přidáme 2 lžíce sádla, přiklopíme a pečeme hodinu a půl na 180 stupňů. Pak teplotu snížíme a ještě hodinu dopékáme. V polovině pečení můžeme již nakrájet na porce.
Bramborové špalíčky: Brambory den předem uvaříme ve slupce a dáme do lednice vychladit. Druhý den oloupeme a nastrouháme. Přidáme sůl, vejce, lžíci solamylu, asi dva hrnky hrubé mouky a hrnek dětské krupice. Zaděláme těsto, když se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Vytvarujeme válečky, z toho uválíme šišky, které v osolené vodě vaříme asi osm minut, než vyplavou.
Červené zelí: Na pánvi rozpálíme dvě lžíce sádla, přidáme nakrájený špek a cibuli, necháme chvilku orestovat. Přidáme jednu sklenici červeného zelí, necháme 20 minut dusit, mírně zahustíme trochou solamylu. Na konci můžeme dochutit cukrem a octem.
Zdroj: Pečená krkovice, bramborové špalíčky a červené moravské zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-krkovice-bramborove-spalicky-cervene-moravske-zeli [On-line 24.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář