Suroviny:
- 6 středních až větších buclatých červených paprik
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 600 g mletého masa ( mix vepřového a hovězího)
- 60 g rýže (syrové)
- 1 lžička sladké mleté papriky
- menší hrst posekané petržele
- 1 vejce
- 200 ml rajčatové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej do pekáče
- kysaná smetana k podávání
- bílý chléb k podávání
- pár listů salátu k podávání, nemusí být
Rozpalte si troubu na 175 – 180 °C. Paprikám seřízněte vršky, vyberte z nich semínka a blány a dužninu ze skrojené části kolem stopky odkrojte a nasekejte na kostičky. Nakrájejte najemno cibuli a nasekejte česnek a přidejte do mísy. Pak přidejte mleté maso, propláchnutou rýži, sladkou papriku, petržel, vajíčko a rajčatovou šťávu. Směs osolte, opepřete, dobře promíchejte a naplňte jí připravené papriky, je-li třeba seřízněte je na špičce velmi lehce tak, aby v pekáčku stály. Papriky vyrovnejte do pekáče, pokropte olivovým olejem a olej nalijte i mezi ně. Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem. Pečte cca 50 minut. Podávejte teplé i s vypečenou šťávou, s kysanou smetanou, chlebem, případně s listy salátu.
Zdroj: Pečené plněné papriky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim [On-line 16.11.2015]
Tak jsem se na tento recept těšila a zkusila. Vypadalo to moc lákavě, bohužel rýže se mi ani po 1,5 hodině pečení pod alobalem neuvařila, takže mi chroupání trdé rýže zkazilo chuť. Nevím, kde se stala chyba. Rýži běžně v trobě dělám a za 15 min je hotová a skvělá. Příště bych raději volila přidávat uvařenou rýži.