reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Polévka vévody Godefrai z Bozllonu

Ingredience

  • hovězí oháňka 1 kus
  • přední (zadní) hovězí maso 1 kg
  • hovězí játra 100 g
  • mleté hovězí 200 g
  • hovězí kosti 500 g
  • vejce (bílky a žloutky zvlášť) 5 kusů
  • kořenová zelenina 1 dávka
  • pár listu kapusty 1 dávka
  • cibule 1 kus
  • červené víno 200 ml
  • rajský protlak 1 lžíce
  • pepř 5 kuliček
  • nové koření 5 kuliček
  • bobkový list 1 kus
  • sůl 1 špetka

1. Hovězí oháňku nasekáme, přidáme veškerou zeleninu, neoloupanou cibuli, lehce podlijeme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů půl hodiny. Vyndáme, slijeme tuk a přilijeme dva decilitry červeného vína. Přidáme i lžíci protlaku nebo kečupu. Promícháme a pečeme dalších deset minut. Opět slijeme tuk a přemístíme oháňku do tří litrů studené vody s naklepaným a rozkrájeným hovězím masem, játry, kořením a půlkou lžičky soli. Velmi zvolna vaříme nejméně tři hodiny, aby byl vývar co nejvydatnější. Pěnu nesbíráme! Vyjmeme maso a kosti a polévku přecedíme. Necháme zcela vychladnout, pak odstraníme veškerý tuk.

2. Čištění vývaru: Bílek vyšleháme metličkou do pěny, smícháme s mletým masem, přidáme do vývaru a za stálého míchání přivedeme k varu. Pozvolna vaříme přes hodinu. Vysrážený bílek, který do sebe vstřebal veškeré nečistoty, odstraníme a polévku opět přecedíme přes plachetku.

3. Bujón servírujeme velmi horký do předehřátých talířů. Se syrovým žloutkem vloženým středu talíře. Posypeme nadrobno nakrájenou kudrnatou petrželkou a pažitkou.

Zdroj: Polévka vévody Godefrai z Bozllonu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/polevka-vevody-godefrai-z-bozllonu [On-line 07.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.