Ingredience
- hovězí oháňka 1 kus
- přední (zadní) hovězí maso 1 kg
- hovězí játra 100 g
- mleté hovězí 200 g
- hovězí kosti 500 g
- vejce (bílky a žloutky zvlášť) 5 kusů
- kořenová zelenina 1 dávka
- pár listu kapusty 1 dávka
- cibule 1 kus
- červené víno 200 ml
- rajský protlak 1 lžíce
- pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 1 kus
- sůl 1 špetka
1. Hovězí oháňku nasekáme, přidáme veškerou zeleninu, neoloupanou cibuli, lehce podlijeme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů půl hodiny. Vyndáme, slijeme tuk a přilijeme dva decilitry červeného vína. Přidáme i lžíci protlaku nebo kečupu. Promícháme a pečeme dalších deset minut. Opět slijeme tuk a přemístíme oháňku do tří litrů studené vody s naklepaným a rozkrájeným hovězím masem, játry, kořením a půlkou lžičky soli. Velmi zvolna vaříme nejméně tři hodiny, aby byl vývar co nejvydatnější. Pěnu nesbíráme! Vyjmeme maso a kosti a polévku přecedíme. Necháme zcela vychladnout, pak odstraníme veškerý tuk.
2. Čištění vývaru: Bílek vyšleháme metličkou do pěny, smícháme s mletým masem, přidáme do vývaru a za stálého míchání přivedeme k varu. Pozvolna vaříme přes hodinu. Vysrážený bílek, který do sebe vstřebal veškeré nečistoty, odstraníme a polévku opět přecedíme přes plachetku.
3. Bujón servírujeme velmi horký do předehřátých talířů. Se syrovým žloutkem vloženým středu talíře. Posypeme nadrobno nakrájenou kudrnatou petrželkou a pažitkou.
Zdroj: Polévka vévody Godefrai z Bozllonu; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/polevka-vevody-godefrai-z-bozllonu [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář