Potřebujeme:
- 1 hovězí oháňku
- 2 morkové kosti
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 1 palici česneku
- ½ bulvy celeru
- 1 ks pórku
- 1 kořen petržele
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- zelené natě (petrželka, libeček, pažitka),
- 1 sklenici koňaku
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce olivového oleje, sůl
Na knedlíky:
- 6 rohlíků na kostičky
- 6 vajíček
- 100 g strouhaného sýra gruyer nebo ementál
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- můžeme přidat trochu mouky
- zelenou petrželku
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Hovězí oháňku nasekáme na kousky, obalíme jí v mouce, soli, pepři a v tlakovém hrnci na oleji ze všech stran opečeme. Na konci opékání jí můžeme oflambovat destilátem. Oháňku vložíme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a zaklopíme poklicí. Takto pozvolna vaříme asi hodinu. Poté polévku scedíme. Pokud je vývar zakalen, přidáme našlehané bílky a necháme na mírném ohni asi 20 minut čistit. Vývar přecedíme přes plátýnko. Pro zlepšení chuti přidáme trochu portského vína.
Rohlíky na knedlíky nakrájíme na malé kostičky, smícháme s ostatními ingrediencemi a vytvarujeme kuličky, které lehce rozplácneme. Dáme na vymazaný plech a pečeme v troubě asi 15 minut. Můžeme je opéct i na másle. Do polévky vkládáme zeleninu, opečené knedlíky a obrané maso.
Zdroj: Polévka z oháňky se sýrovými knedlíky; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/polevka-z-ohanky-se-syrovymi-knedliky-11-12-2014.html [On-line 19.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář