Suroviny
- řepa 4 ks
- mrkev 2 ks
- pastinák 2 ks
- červená cibule 1 ks
- bílá cibule 1 ks
- řepkový olej
- pepř
- sůl
- sušené švestky 5 ks
- chilli
- balzamikový ocet
- badyán 2 ks
- hřebíček 4 ks
Zeleninu oloupeme, nakrájíme na větší kusy, dáme na plech, zakápneme řepkovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 20-30 minut do trouby na 220°C. Dvakrát až třikrát během pečení promícháme.
Zeleninu po upečení zalejeme 750 ml horké vody, přidáme švestky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Přidáme lžíci balsamika, špetku chilli, sůl a pepř. Přelijeme do hrnce a vaříme spolu s badyánem a hřebíčky asi 10 minut.
Servírujeme s nadrobno nakrájenou sušenou švestkou a případně ozdobíme zeleninovými chipsy.
Zdroj: Polévka z pečené červené řepy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/polevka-z-pecene-cervene-repy [On-line 26.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář