Suroviny
- brambory 400 g
- cibule 50 g
- bílá část pórku 240 g
- máslo 30 g
- kuřecí vývar 1 l
- sůl
- bílý pepř
- mléko 100 ml
- smetana 100 ml
- nasekaná pažitka 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme do studené vody.Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo a necháme na něm krátce zesklovatět nakrájenou cibuli a pórek. Přidáme nakrájené brambory a dvě minuty mícháme.
Přilijeme vývar, sůl a pepř a co nejrychleji přivedeme k varu a stáhneme plamen a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.
Poté vše rozmixujeme v mixeru a přecedíme přes jemné síto a dáme zpět do hrnce. Zjemníme mlékem a smetanou a krátce prohřejeme. Dle chuti opepříme a osolíme. Polévku podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou pažitkou.
Zdroj: Pórková s bramborem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/porkova-s-bramborem [On-line 10.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář