Suroviny
- pórek 1 ks
- cibule 3 ks
- rajčata 1,5 kg
- sušená bazalka 1/2 sáčku
- čerstvá bazalka
- sůl
- pepř
- hnědý cukr 2 lžíce
- olivový olej 100 ml
- máslo 1/4 ks
Krutony:
- toastový chléb 5 plátků
- máslo 1 ořech
- mořská sůl
Ve vyšším hrnci rozehřejte máslo a olej. Přidejte na kostečky nakrájenou cibuli a pórek a nechte za občasného míchání smažit. Mezitím v jiném hrnci spařte rajčata a pak je propláchněte studenou vodou a oloupejte. Do směsi cibule a pórku přidejte sušenou bazalku. Oloupaná rajčata osolte, opepřete, přidejte půl litru vody a nechte asi 20 minut provařit. Poté polévku nechejte vychladnout a rozmichujte tyčovým mixérem do hladka.
Pět plátků toustového chleba pomažte máslem a naskládejte na sebe. Poté ho nakrájejte na kostečky nebo na “tyčinky”, které se k polévce dají přikusovat. Jednotlivé kostky nebo tyčinky vyskládejte na pečící papír, osolte mořskou solí a na pekáči pečte při 180 stupních do zhnědnutí.
Polévku při servírování můžete ještě ozdobit nastrouhaným pepřem a lístkem bazalky. Krutony podáváme na talířku zvlášť.
Zdroj: Rajská polévka s krutony; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rajska-polevka-s-krutony [On-line 06.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář