Potřebujeme:
- 1,25 kg mletého masa (poměr vepřové plecko / hovězí zadní = 1:3)
- 2 celá vejce
- 2 jemně nasekané cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- špetku tymiánu, majoránky, petrželky
- čubricu (saturejka)
- 2-3 lžíce jemné strouhanky
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce dijonské hořčice + 2 lžíce na potření
- masový vývar na zvlhčení masa
Mleté maso osolíme a zvlhčíme 1 dl studeného masového vývaru. Přidáme všechno další koření, bylinky, cibuli, utřený česnek, vejce, strouhanku, mouku a hořčici. Rukama v míse dobře propracujeme a necháme na chladném místě odstát minimálně 1-2 hodiny. Poté připravenou masovou směs vyjmeme z mísy, rozdělíme na dva díly, dobře je propracujeme a vytvatujeme dvě šišky. Rozpálíme troubu na 180 °C. Na dno pekáče dáme trochu olivového oleje a tenká kolečka cibule. Pak vložíme sekanou. Obě šišky ještě potřeme vrstvou hořčice a vedle přidáme bobkový list, 3 kuličky nového koření a podlijeme trochou vody či vývaru. Pečeme cca 50 minut.
Zdroj: Sečtělá sekaná od Betty MacDonaldové; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/sekana-od-betty-macdonaldove.html [On-line 09.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář