Ingredience:
- 4 střední mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 4 cibule
- 1 palička česneku
- 1 kachna
- sůl
- divoké koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
- voda
- pár kapek koňaku
Zeleninu nakrájíme nahrubo, cibuli i se slupkou rozpůlíme, stejně tak hlavičku česneku. Vše vyskládáme na dno pekáče, na ni položíme očištěnou kachnu prsy dolů, přidáme bobkový list, celé nové koření, celý pepř.
Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a zapečeme do zlatohněda.
Vše vyjmeme a přendáme do velkého hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme velmi pozvolna, tzv. táhneme, 2−3 hodiny. Poté vývar scedíme, ochutíme koňakem (nebo můžeme zakápnout při servírování přímo do talíře). Maso obereme a natrháme. Podáváme se zeleninou, kachním masem a bylinkovými nudlemi.
Vložka do polévky
- řapíkatý celer
- mrkev
- kachní maso
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a vkládáme do horké polévky spolu s kachním masem a nudlemi.
Bylinkové nudle
- 2 vejce
- snítka plocholisté petržele
- asi 220 g hrubé mouky
- sůl
Vejce vyšleháme spolu s lístečky plocholisté petrželky a solí, smícháme s moukou, vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme na tenkou placku.
Necháme chvíli oschnout a poté krájíme na tenké nudličky, které uvaříme v osolené vodě, scedíme a vkládáme do polévky.
Zdroj: Silná polévka z pečené kachny s nudlemi, kachním masem a zeleninou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1506-silna-polevka-z-pecene-kachny-s-nudlemi-kachnim-masem-a-zeleninou/ [On-line 08.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář