- kysané zelí 500 g
- menší uzené koleno 1 kus
- domácí klobása (čabajka apod.) 1 kus
- kousek vepřového masa (případně kost) 1 kus
- celý pepř 3 kuličky
- mletý pepř 1 špetka
- bobkový list 1 kus
- mletá paprika 1 špetka
- zakysaná smetana 1 kus
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 kus
- sůl a kořenící směs 1 špetka
- troška octa 1 dávka
Halušky
- syrové brambory 500 g
- hladká mouka 200 g
- vejce 1 kus
Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s vodou. Uzené maso, klobásu vcelku a vepřové maso nebo kost opláchneme a vložíme k zelí. Přidáme celé koření, pepř, bobkový list a cibuli se slupkou. Vaříme, dokud maso není měkké. V případě, že se nám dělají mastná oka, posbíráme je lžící a smícháme s červenou paprikou. Všechno maso včetně klobásy vytáhneme, nakrájíme na menší kousky, cibuli vyhodíme. Z polévky vybereme část zelí a maso vložíme zpátky. Před dovařením ochutíme protlačeným česnekem. Polévka nemá být hustá, protože se podává s haluškami.
Na halušky nastrouháme na jemno oloupané brambory, do mísy přidáme mouku, vajíčko a osolíme. Vypracujeme těsto, které má byt spíše řídké. Nesmí být tuhé, aby se dobře házelo do vody. Připravíme si hrnec s osolenou vodou. Až bude voda vřící, připravíme si těsto na prkýnko a házíme do vody nožem nebo lžící. (Kdo nemá správný grif, může si pomoci haluškovačem.)
Uvařené halušky propláchneme, dáme na dno hlubokého talíře, zalijeme zelňačkou a dochutíme lžící zakysané smetany.
Zdroj: Slovenská kapustnica, domácí trhané halušky ; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/slovenska-kapustnica [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář