Suroviny
Souvlaki
- kuřecí horní stehenní řízky 1,5 kg
- česnek 4-6 stroužků
- panenský olivový olej
- sušené oregano
- sůl
- černý pepř
- špejle nebo kovová napichovátka
Tzatziki
- pravý řecký bílý jogurt 500 g
- větší salátová okurka 1 ks
- čerstvý kopr 1 svazek
- olivový olej 100-200 ml
- šťáva z citronu 1 ks
- vinný ocet 1/2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- pepř
- sůl
Souvlaki: Maso nakrájíme na proužky, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem v olivovém oleji. Necháme odležet v lednici minimálně do druhého dne. Maso napichujeme na špejle, jednotlivé kousky masa proložíme ještě kolečky česneku. Pečeme v pekáči, v troubě rozpálené na 200 stupňů 30 minut nebo na stolním grilu 10 – 15 minut.
Tzatziki: Salátovou okurku oloupeme a vykrojíme jadřinec, nastrouháme. Dáme okapat do cedníků nebo vymačkáme šťávu přes látkovou čistou utěrku. Poté okurku přidáme do vychlazeného jogurtu s ostatními ingrediencemi. Jen olivový olej přidáváme nakonec. Hotové tzatziki dáme alespoň na hodinku do ledničky vychladit.
Zdroj: Souvlaki, tzatziki, pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/souvlaki-tzatziki-pecivo [On-line 23.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář