Ingredience
na španělského ptáčka:
- plátky hovězího masa (nízký roštěnec nebo kýta) 5 kusů
- krájená anglické slaniny 250 g
- okurek 5 kusů
- vejce natvrdo 3 kusy
- gothajský salám 200 g
- plnotučná hořčice dle potřeby 1 dávka
- kus špeku 1 kus
- cibule 3 kusy
- půl kostky masoxu 1 dávka
- sádlo 1.5 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
na hrníčkový knedlík:
- hrubá mouka (hrnek) 3 kusy
- hrnek mléka 1 kus
- vejce 3 kusy
- rohlíky 3 kusy
- sůl 1 špetka
1. Hovězí plátky na ptáčky omyjeme, naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Z jedné strany potřeme hořčicí, poklademe slaninou, přidáme gothajský salám, vejce, okurky. Tvoříme závitky, které svážeme pomocí nitě. Do „papiňáku“ si dáme rozehřát sádlo a vyškvařit špek, který pak vyndáme. Poté zprudka opečeme ptáčky ze všech stran a vyndáme je. Dáme osmažit cibuli do zlatova a maso vrátíme zpět do hrnce. Podlijeme vařící vodou a přidáme půlku masoxu. V tlakovém hrnci dusíme zhruba 30 – 40 minut. Když je maso měkké, vyndáme ho. Vydusíme šťávu na omastek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Necháme provařit na správnou hustotu omáčky, stále mícháme a dochutíme. Pro lesk můžeme v omáčce nechat rozpustiti kousek másla, už nevaříme.
2. Na knedlík si v míse smícháme mouku, mléko, žloutky, sůl a vše zamícháme. Nakrájíme si rohlíky na kostičky a z bílků ušleháme se špetkousoli tuhý sníh. Střídavě vkládáme rohlíky se sněhem do směsi a opatrně mícháme. Takto upravenou směs dáme do máslem vymazaných hrníčků nebo plecháčků. Dáme vařit do vodní lázně pod pokličku na 45 minut, pokličku nezvedáme.
Zdroj: Španělský ptáček, hrníčkový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-hrnickovy-knedlik [On-line 05.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář