Suroviny
- bílý uzený špek 100 g
- petržel 3 ks
- celer 1/4 ks
- mrkev 3 ks
- smetana (30%) 200 ml
- máslo 125 g
- vejce 1 ks
- hovězí maso 1 kg
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- cukr
- celý pepř
- ocet
Na knedlík:
- polohrubá mouka 400 g
- droždí 30 g
- cukr krystal 1 lžička
- rohlík 1 a 1/2 ks
- mléko 250 ml
- sůl 1 lžička
Svíčková: Polovinu bílého špeku si nakrájíme na hranolky a prošpikujeme hovězí maso. V hlubší pánvi si na másle orestujeme mrkev, petržel a celer nakrájené na kostky. Zeleninu i maso přendáme do pekáčku, zamícháme ještě i zbytek bílé slaniny nakrájené na kostky, zalijeme cca sklenicí vody (aby se zelenina a maso nepřipálily), přidáme koření a dáme do předehřáté trouby. Pečeme přikryté do změknutí masa (u hovězího zadního cca 2,5 hodiny). Po upečení maso vyjmeme na talíř a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku zjemníme smetanou a dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, octem. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme zahustit jíškou z hladké mouky a másla – povaříme, aby nešla cítit mouka. Maso se lépe krájí, jakmile je studenější, ohřát ho můžeme v páře, stejně jako knedlíky. Svíčkovou podáváme s knedlíkem a brusinkami.
Knedlík: Polovinu mléka si ohřejeme, ať je vlažné, přidáme cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy si nakrájíme na kostky rohlíky a zalijeme je zbytkem mléka smíchaným s rozšlehaným vejcem. Přidám mouku a sůl a kvásek a vytvoříme těsto – necháme vykynout na teplém místě. Z těsta uděláme 3 knedlíky, které ještě necháme chvíli kynout a poté vaříme ve větším hrnci 7–8 minut z každé strany. Hotové knedlíky, které nebudeme hned podávat, propíchneme špejlí, aby z nich odešla pára a nesrazily se.
Zdroj: Svíčková na smetaně s brusinkami, kynutý knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-s-brusinkami-kynuty-knedlik [On-line 11.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář