Suroviny
- hovězí svíčková 1,5 kg
- slanina 200 g
- kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer) 1 kg
- cibule 3 větší
- bobkový list
- nové koření
- sůl 1/4 lžičky
- pepř 1/4 lžičky
- citron 2-3 ks
- hladká mouka 1/2 hrnku
- smetana ke šlehání 2 ks
- máslo 4 lžíce
- cukr 5 lžic
- zavařené brusinky
Knedlík houskový kynutý
- polohrubá mouka 1 kg
- kvasnice
- vejce 1 ks
- voda
- sůl
Kořenovou zeleninu nastrouháme, přidáme cibuli, maso prošpikujeme slaninou a naložíme do nálevu z vody, citronové šťávy a koření. Maso necháme odležet nejlépe dva dny před samotným pečením. Několikrát denně je otáčíme, aby bylo stále v kontaktu se zeleninou a nálevem. Naloženou svíčkovou pečeme zvolna 80 minut v troubě, aby bylo maso měkké. Hotové maso vyndáme, zbytek zeleniny a vývar scedíme do hrnce a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem.
Do omáčky nalijeme 1-2 smetany podle množství vývaru, dochutíme citronem, solí a na závěr na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu, kterou přidáme na závěr do omáčky. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky a ještě nakonec omáčku dochutíme.
Kynutý knedlík: Mouku nasypeme do mísy, osolíme, v hrnku rozpustíme kvasnice s trochou vlažné vody. Přidáme celé vejce a vytvoříme hutnější těsto. Necháme je asi 10 minut odpočinout a vyválíme knedlíky. Necháme na vále ještě chvíli kynout a vaříme na páře, dokud nejsou uvařené – podle velikosti knedlíků to je 12 až 20 minut.
Zdroj: Svíčková s houskovým knedlíkem, brusinkami a šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-s-houskovym-knedlikem-brusinkami-slehackou [On-line 27.08.2016]
Poslední tip, trik či komentář