Suroviny
- jablka 5 ks
- cukr krupice 150 g
- máslo 200 g
- calvados 1 panák
- listové těsto 1 balení
Zmrzlina:
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
- cukr moučka 80 g
- vanilkový lusk 1 ks
- vanilkový cukr 10 g
- žloutek 5 ks
Koláč: předehřejeme si troubuna 190 stupňů. V litinové pánvi rozpustíme máslo, přisypeme cukr a nechám jej zkaramelizovat. Do karamelu přilijeme calvados (jablečná pálenka). Jablka naskládáme do pánve a obalíme v karamelu. Z listového těsta vyválíme placku, kterou celou pánev (formu) přikryjeme. Přendáme do trouby a pečeme 35 minut. Poté pánev překlopíme na talíř.
Zmrzlina: smetanu spolu s cukry a semínky z vanilkového lusku přivedeme k varu. Odstavíme a přimícháme žloutky. Necháme vychladnout a přesuneme do mrazáku, aby směs zmrzla.
Zdroj: Tarte Tatin; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tarte-tatin-0 [On-line 18.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář