Suroviny
Celerová pomazánka:
- menší celer 1 ks
- dušená šunka 150 g
- vejce 2 ks
- malá cibule 1 ks
- hořčice 1 lžička
- sůl
- pepř
- ocet 1 lžička
Avokádová pomazánka:
- avokádo 1 ks
- čerstvý smetanový sýr 1-2 ks
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
Domácí chléb:
- žitná mouka 1 hrnek
- hladká mouka 1 hrnek
- polohrubá mouka 2 hrnky
- kmín 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- sušené droždí 1/2 lžičky
- ocet 1 lžička
- studená voda 2 hrnky
Celerová pomazánka: Celer trošku povaříme se lžičkou octa, aby změkl. Poté ho najemno nastrouháme spolu s vejci a šunkou. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, majonézu, sůl pepř a hořčici.
Avokádová pomazánka: Avokádo oloupeme, vypeckujeme a rozmačkáme, přidáme tvarohový sýr a česnek. Dle chuti osolíme a opepříme.
Domácí chleba: Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme vodu a ocet. Vznikne řidší těsto, které posypeme moukou a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout. Potom těsto v míse probereme vařečkou a znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný suchý kastrol nebo pekáč i s poklicí a necháme 30 minut rozpálit. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme těsto a můžeme je posypat kmínem. Kastrol přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupňů asi 40 minut, pak poklici sundáme a dopékáme dalších 20-30 minut.
Zdroj: Variace pomazánek, pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/variace-pomazanek-pecivo [On-line 08.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář