Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- olej
- sůl
- oblíbené koření
- Smetanové brambory:
- brambory 12 ks
- smetana na vaření 12% 250 ml
- bylinky na brambory
Cibulová zavařenina:
- červená cibule 6 ks
- červené víno 500 ml
- balzamikový ocet 2 lžíce
- olivový olej
- cukr 50 g
- tymián
- sůl
Smetanové brambory: Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na plátky. Promícháme se solí a bylinkami a dáme je do pekáčku. Zalijeme smetanou a pečeme na 180°C asi 40 minut, až povrch začne zlátnout.
Domácí cibulová zavařenina: Červenou cibuli nakrájíme na klínky, orestujeme na olivovém oleji s tymiánem. Přidáme cukr a necháme krátce zkaramelizovat. Podlijeme vínem a octem a dusíme do změknutí. Podle chuti osolíme.
Vepřovou panenku odblaníme, lehce osolíme, okořeníme oblíbeným kořením a zprudka opečeme na oleji ze všech stranách. Vložíme do pekáče a pečeme 20 minut na 160°C.
Zdroj: Vepřová panenka se smetanovými brambory a domácí cibulovou zavařeninou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-se-smetanovymi-brambory-domaci-cibulovou-zavareninou [On-line 30.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář