Suroviny:
- 800 g vepřové panenky
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g mletých mandlí
- snítka tymiánu
- snítka petrželky
- snítka oregana
- 1 lžíce lanýžového oleje
- čerstvě mletý pepř
- maldonská sůl
Kaštanové pyré
- 600 g loupaných kaštanů
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 4 lžíce medu
- sůl
Červená řepa
- 2 menší vařené červené řepy
- 40 g másla
- špetka šafránu
- mletý pepř
- sůl
Omáčka
- 200 ml 33% smetany
- sůl
Panenku očistíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Na pánvi ji opečeme ze všech stran, zprudka a krátce a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Poté vyjmeme a nakrájíme na válečky široké asi 4 cm.
Mandle na sucho opražíme a ještě horké smícháme se sekanými bylinkami a lanýžovým olejem. V této směsi obalíme hotové válečky panenky.
Kaštany vložíme do hrnce a zalijeme vodou a vínem. Vaříme doměkka. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Na závěr vmícháme med.
Řepu nakrájíme na osminky a orestujeme na másle společně s šafránem. Osolíme a opepříme.
Smetanu nalijeme do rendlíku a svaříme na ⅓ množství, trochu osolíme
Zdroj: Vepřová panenka v mandlovo-bylinkové krustě, kaštanové pyré a šafránová červená řepa; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1771-veprova-panenka-v-mandlovo-bylinkove-kruste-kastanove-pyre-a-safranova-cervena-repa/ [On-line 12.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář