reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Větrník, kremrole, kávička

Suroviny
Odpalované těsto:

  • polohrubá mouka 200 g
  • vejce 3-4 ks
  • voda 250 ml
  • máslo 100 g
  • sůl 1 špetka

Vanilkový krém:

  • cukr krupice 125 g
  • mléko 500 ml
  • vanilkový pudink 2 sáčky
  • žloutek 2 ks
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • máslo 125 g

Karamelová šlehačka:

  • šlehačka 2 ks
  • karamelové salko 1 ks
  • ztužovač šlehačky 2 ks

Karamelová poleva:

  • cukr moučka 200 g
  • voda 4-6 lžic
  • rum 1 lžíce

Kremrole:

  • hladká mouka 200 g
  • mouka na podsyp
  • sůl 1 špetka
  • máslo 125 g
  • máslo na potření trubiček
  • hustá zakysaná smetana 100 g
  • vejce na potření 1 ks

Naplň do kremrolí:

  • bílek 3 ks
  • cukr moučka 125 g

 

Větrníky: Vodu, máslo a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku, chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další. Stříkat na pomaštěný plech cukrářským sáčkem plná kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 180 stupňů a sušit dalších 20-25 minut. V průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak větrníky nevyběhnou. Po upečení ihned rozkrojit.

Vanilkový krém: V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla.

Karamelová šlehačka: Šlehačky si s 50 g salka a ztužovači vyšleháme do hustého krému
4Karamelová poleva: 70 g cukru rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, přidat vodu a míchat tak dlouho, až se karamel rozpustí (pokud se voda vypaří, ještě malinko zakápnout). Poté přidat karamelovou hmotu do zbylého cukru s rumem – raději po částech a míchat tak, aby vznikla hladká poleva. Podle potřeby případně přidat horkou vodu.

Kremrole: Vypracovat hladké těsto, nechat 20 minut odpočnout, vyválet plát a nakrájet tři cm široké proužky, dlouhé cca 25 cm. Namotat je na máslem vymazané trubičky do spirály. Péct asi 40 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí naplnit sněhovou náplní.

Náplň do kremrolí: Z bílků vyšlehat sníh a v polovině šlehání přidat cukr. Poté 10 minut šlehat ve vodní lázni. Kremrole naplníme sněhem a podáváme.

Zdroj: Větrník, kremrole, kávička; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vetrnik-kremrole-kavicka  [On-line 29.04.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.