Suroviny
- hladká mouka 230 g
- voda 750 ml
- máslo 230 g
- sůl 1 špetka
- vejce 8-9 ks
První náplň:
- mléko 750 ml
- karamelový pudink 2 ks
- cukr moučka
- máslo 1 ks
Druhá náplň:
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- cukr
- ztužovač šlehačky
Na karamelovou šlehačku:
- cukr krupice 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
Vyrobíme si odpalované těsto. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec(trvá to asi 4 minuty).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak přidáme další.
Dva plechy si vymažeme tukem a naneseme těsto rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C.Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, pečeme asi 30-40 minut. Je třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Na náplň uvaříme dva karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme celé máslo se dvěma lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhým plátem a navrch polejeme karamelovou polevou.
Na karamelovou šlehačku:Cukr nasypeme a necháme roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne.
Zdroj: Větrník na plech; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vetrnik-na-plech [On-line 23.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář