Suroviny:
- lilek
- 3 stroužky česneku
- hladká mouka
- plechovka loupaných rajčat
- 2 bochánky mozzarelly
- parmazán
- piniové oříšky
- strouhanka
- rostlinný olej
- olivový olej
- sůl, pepř
- bazalka
Lilek nakrájíme na tenká kolečka a rozprostřeme na papírovou utěrku, dobře osolíme a počkáme, až se z lilku začne odpařovat voda. Mezitím rozehřejeme v hluboké pánvi dostatek rostlinného oleje. Vodu z lilků osušíme, plátky zlehka obalíme v hladké mouce a osmažíme v oleji do zlatova.
V rendlíku na olivovém oleji orestujeme tři celé stroužky česneku, pak přidáme loupaná rajčata, osolíme a opepříme a necháme prohřát.
Na dno pekáče nalijeme trošku rajčatové omáčky a na ni vyskládáme osmažená kolečka lilku. Na ně rozprostřeme plátky mozzarelly a posypeme lístky čerstvé bazalky. Opět zakryjeme rajčatovou vrstvou a proces opakujeme, dokud pekáč nenaplníme. Poslední vrstvou bude mozzarella a strouhaný parmazán, do kterého zamícháme trošku strouhanky a piniové oříšky. Pekáč dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme do zlatova, takových 25 minut.
Zapečené lilky můžete jíst teplé, studené, ohřáté, vystydlé, všelijak!
Zdroj: ZAPEČENÝ LILEK; Teď vaří šéf! – TV Prima http://zeny.iprima.cz/domov-rodina/sef-dnes-varil-zeleninu-kouknete-na-jeho-recepty [On-line 08.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář