Suroviny:
- 800 g – 1 kg očištěné a nakrájené zeleniny na velikost sousta
- asi 150 g brokolice,
- 150 g lilku,
- 150 g cukety
- 150 g dýně,
- 100 g žampionů nebo shitake,
- 150 g cibule, 150g červené papriky…
- rostlinný olej na smažení ( množství podle nádoby, aby zelenina v oleji plavala jako ve fritéze), slunečnicový či řepkový
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- asi 300 ml ledové sodovky
- led nebo ledová tříšť
Na omáčku:
- 5 lžic lehké sojové omáčky
- 5 lžic sladkého rýžového vína mirin (prodávají supermarkety)
- 2 cm kus čerstvého zázvoru, na tenké nudličky
Na salát:
- 400 g bílé dlouhé ředkve (daikon)
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 2 lžíce rýžového octa (prodávají supermarkety)
- 1 lžíce rostlinného oleje, nejlépe sezamového ale i řepkový
- 1 lžíce lehké sojové omáčky
- 1 lžíce opraženého sezamového semínka, nemusí být
Promíchejte v misce všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou. Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky nebo ji nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Prošlehejte med, rýžový ocet, olej, sojovou omáčku a opražený sezam. Promíchejte s ředkví a salát odložte.
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta – plátky, proužky, kolečka apod. Ve woku nebo hlubším kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje na 180 – 190 stupňů. V míse smíchejte hladkou mouku a škrobovou moučku. Přilejte pořádně vychlazenou sodovku, přihoďte pár kostek ledu a zlehka dvěma hůlkami nebo obráceným koncem vařečky promíchejte na hustší těstíčko, Hrudky nevadí, ale mělo by ulpívat na zadní straně lžíce.
Kápněte trochu těstíčka do oleje a když ihned vyplave na hladinu a začne se smažit, ale ne ihned červenat, můžete začít smažit.
Zeleninu postupně namáčejte v těstíčku a vkládejte do oleje – dobře to jde například grilovacími kleštěmi nebo hůlkami, tak může přebytečné těstíčko stéct zpět. Do oleje ponořte jen tolik kousků, aby se olej neochladil a neslepily se k sobě. Tak se zachová velký rozdíl teplot a těstíčko bude křupavé. Smažte do růžova a křupava, tvá to asi 2 minuty, podle velikosti kousků. Vyjměte je děrovanou podběračkou na savý papír a počkejte, až se olej opět rozpálí. Stejně osmažte i zbývající zeleninu.
Podávejte ihned s omáčkou a salátem.
Prima tip: Sodovku v plastové láhvi vložte předem do mrazničky, aby byla pořádně vychlazená. Klidně ji nechte částečně zmrazit, ledová tříšť je na těstíčko ideální.
Zdroj: Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim [On-line 09.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář