Suroviny
- mrkev 500 g
- kus celeru nebo dvě natě
- petržel 1 ks
- cuketa 1 ks
- brambory 500 g
- pórek 500 g
- máslo 150 g
- smetana na zjemnění
- pažitka na ozdobení
- smetana na zjemnění
- pažitka na odzobení
- sůl
- pepř
Zeleninu oškrábáme a nakrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci si rozpustíme asi více než půl kostky másla a orestujeme na něm nakrájenou mrkev a pórek. Restujeme do zlatohněda asi kolem 10 minut. Poté zalijeme asi 1,5 l vody a přihodíme nakrájené brambory.Vaříme 30 minut, než nám zelenina změkne. Poté pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a vlijeme půl kelímku smetany na zjemnění. Dochutíme solí, pepřem a kořením. Ozdobíme smetanou, pokrájenou pažitkou a krutony (větší kousky toustového chleba či bagety opečeme na másle). Můžeme posypat parmazánem.
Zdroj: Zeleninový krém; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zeleninovy-krem-1 [On-line 18.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář