10−16 porcí
- 700 g plece ze zvěřiny
- 300 g vepřového bůčku bez kosti
- 4 šalotky
- 50 g másla
- tymián
- muškátový oříšek
- 150 ml 33 % smetany
- bílé portské víno
- sůl
- 300 g kachních jater, nejlépe foie gras
- koňak nebo brandy
Játra foie gras natrháme a v misce zakápneme koňakem nebo brandy.
Plec i vepřový bůček pokrájíme a nameleme.
Nadrobno nakrájenou šalotku osmahneme na másle dosklovata, přidáme tymián a muškátový oříšek, vše vmícháme k masu, osolíme, ochutíme portským vínem, smetanou i koňakem, který slijeme z jater. Vše dobře promícháme.
Zapékací nádobu vyložíme potravinářskou folií, naplníme masovou fáší a dobře sklepneme. Do fáše vmačkáváme kousky jater, uhladíme, opět sklepneme, zakryjeme folií. Pečeme v troubě na 85−90 °C, 1,5−2 hodiny, podle velikosti a typu nádoby. Po upečení necháme zchladnout.
Jablkové chutney
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 jablka
- 2 cl rumu
- špetka mletého kardamomu
- směs koření na svařené víno
- citronová kůra a šťáva
Do kastrolu vsypeme cukr, rozpustíme na světlý karamel, přidáme na kostičky nakrájená jablka, rum, kardamom, směs koření na svařené víno, citronovou kůra a šťávu, krátce svaříme a necháme vychladnout. Podáváme k paštice spolu s bílým nebo celozrnným pečivem.
Zdroj: Zvěřinová paštika s kousky kachních jater a jablkovým chutney; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1520-zverinova-pastika-s-kousky-kachnich-jater-a-jablkovym-chutney/ [On-line 06.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář