Suroviny
- srnčí nebo dančí kotlety 500 g
- rozmarýn čerstvý nebo sušený 2 lžičky (2 snítky)
- nové koření 8 kuliček
- černý pepř 10 kuliček
- bobkový list 4 ks
- jalovec 5 kuliček
- tymián čerstvý nebo sušený 1 lžička (1 snítka)
- hořčičné semínko
- čerstvý zázvor 20 g
- koriandr 1 lžička
- paprika pálivá 1 lžička
- mrkev 1 ks
- celer 1 ks
- petržel 1 ks
- citron 1 ks
- olej 100 ml
- brambory 500 g
- švestky/švestková povidla 200 g/100 g
- máslo 100+20 g
- cukr
Maso očistíme a vložíme do misky, posypeme kořením, zakapeme šťávou z půlky citronu, zalijeme olejem, přikryjeme fólií a necháme přes noc odpočívat.
Oloupané brambory dáme do osolené vody, kde je uvaříme skoro na kaši. Slijeme, přidáme máslo a smetanu a brambory pořádně promícháme vařečkou a přiklopíme, aby nevystydly.
Marinované kotlety osmažíme a poté vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Přidáme kořenovou zeleninou z nálevu a s jednou sběračkou marinády necháme dopéct 20 minut v troubě zapnuté na 150°C.
Mezitím si připravíme švestkovou omáčku: najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle do růžova, přidáme nakrájené švestky nebo povidla, lžíci cukru a dvě lžičky citronové šťávy, přilejeme 100 ml vína a svaříme.
Hrnek vymažeme máslem a natlačíme do něj brambory, které následně vyklopíme na talíř. Na bramborové lůžko položíme kotletu a kolem nebo navrch nakapeme švestkovou omáčku.
Zdroj: Zvěřinové medailony na bramborovém lůžku se švestkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zverinove-medailony-na-bramborovem-luzku-se-svestkovou-omackou [On-line 04.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář