vývar:
- 500 g hovězí přední s kostí
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 menší celer
- cibule
- divoké koření(nové koření, celý pepř, bobkový list)
- sůl
játrové knedlíčky:
- kuřecí játra 400g
- sůl
- pepř mletý
- majoránka
- 1 vejce
- strouhanka 100g
- stroužek česneku
domácí fleky:
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
Polévka – opláchnuté maso s kostí dáme do studené vody a přivedeme k varu, jakmile začne voda vařit, přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření a vše zvolna vaříme alespoň 2hodiny. Poté maso vyjmeme spolu s kořenovou zeleninou, obereme ho a zeleninu nastrouháme a dáme zpět do polévky. Dochutíme solí, pepřem, případně polévkovým kořením.
Fleky do polévky – vysypeme si hrubou mouku na vál, uděláme si do ní důlek a vyklepneme tam vejce, postupně zapracováváme mouku, až nám vznikne tuhé těsto. Poté rozválíme na tenký plát a nakrájíme. Dáme sušit, nejlépe přes noc.
Játrové knedlíčky – játra odblaníme a opláchneme, semeleme na mlýnku, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a zahustíme strouhankou. Vznikne nám hustší těsto, které tvarujeme pomocí polévkové lžíce do knedlíčků a vkládáme do vroucí osolené vody. Povaříme 5 až 10minut.
Zdroj: Hovězí polévka s fleky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-fleky [On-line 08.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář