Suroviny
- hovězí kosti 700 g
- hovězí přední maso 200 g
- cibule 1 ks
- malý celer 1 ks
- petržel 1 ks
- mrkev 1-2 ks
- česnek 1 stroužek
- sůl
- nové koření
- celý pepř
- polévkové koření
- nudle
Knedlíčky:
- vařené maso z polévky
- vejce 1 ks
- cibule 1/4 ks
- žemle 1/2 ks
- mléko 2 lžíce
- petrželová nať
- hladká mouka 1 lžíce
- mletý pepř
Omytou kost zalijeme vodou, přidáme celou cibuli, stroužky česneku, celer, petržel, několik kuliček nového koření a celého pepře a osolíme. Po přivedení k varu přidáme hovězí maso a mrkev. Pozvolna vaříme přibližně dvě a půl hodiny.
Mrkev vyjmeme až je měkká (max. po hodině vaření) a nakrájíme na malé kousky.
Po uvaření scedíme. Maso umeleme spolu se žemlí zvlhčenou mlékem. Přidáme jemně nastrouhanou cibuli, vejce, nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme a vypracujeme hustou hmotu. V případě potřeby přidáme mouku nebo za pomoci mouky tvarujeme knedlíčky a tyto vkládáme do vařící osolené vody, kde vaříme dle velikosti maximálně pět minut.
Těstoviny (nudle) si uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Do polévkové mísy nebo do polévkových talířů vkládáme těstoviny, mrkev, knedlíčky, mrkev, jemně nasekanou petrželovou nať a zalijeme horkým vývarem.
Zdroj: Hovězí vývar s masovými knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-masovymi-knedlicky [On-line 27.08.2015]
Poslední tip, trik či komentář