Suroviny
- kachní nebo jiná drůbeží játra 500 g
- máslo 100 g
- sušené brusinky 1 hrst
- sušený tymián 1 hrst
- plátky mandlí 1 hrst
- červené víno 150 ml
- česnek 3 stroužky
- větší cibule 1 ks
- sůl
- pepř
Domácí housky
- čerstvé droždí 30 g
- krupicový cukr 1 lžička
- polohrubá mouka 500 g
- vlažné mléko/voda 500 ml
- máslo/sádlo 50 g
- velké vejce 1 ks
- velký žloutek 1 ks
- sůl 1 lžička
- zbylý bílek na potření 1 ks
- hrubá sůl
- mák celý
Paštika: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli, kterou orestujeme spolu s prolisovaným česnekem. Přidáme játra, zprudka orestujeme, pak zalijeme vínem, které necháme téměř vyvařit. Hotovou směs přendáme do nádoby, přidáme tymián, vše osolíme, okořeníme pepřem a směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem. Nakonec do budoucí paštiky zamícháme brusinky a mandle. Paštiku přendáme do misky, povrch uhladíme a dáme do lednice nejméně na tři hodiny ztuhnout.
Domácí housky: Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Zbývající mouku dáme do mísy, přilijeme kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidáváme postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme v lehké vláčné těsto. Necháme je asi 1–1,5 hodiny v teple kynout. Troubu předehřejeme na 190 stupňů C. Vykynuté těsto zpracujeme a upleteme z něj dvanáct housek. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě trochu nakynout a potřeme bílkem. Posypeme solí a mákem. Pečeme dozlatova, asi 20 minut.
Zdroj: Paštika z kachních jater s mandlemi a brusinkami, domácí housky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-kachnich-jater-s-mandlemi-brusinkami-domaci-housky [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář