Potřebujeme:
- 500 g hovězího žebra s kostí
- 300 g nakládané červené řepy
- 250 g hlávkového zelí
- 1 větší karotku
- 3 brambory
- 1 cibuli
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíci vepřového sádla
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžíci octa
- 1 lžičku krupicového cukru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sekané petrželky
- sůl
- mletý černý pepř
Omyté hovězí maso dáme do hrnce se studenou osolenou vodou (2 l) a kořením (bobkový list, nové koření, pepř) a zvolna vaříme skoro do změknutí (alespoň 90 minut). Sbíráme pěnu. Ke konci vaření vylovíme koření, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, pak kolečka karotky a na závěr nakrájené zelí, vaříme do měkka.
V malém rendlíku mezitím zpěníme na sádle nakrájenou cibulku, přidáme cukr, necháme krátce karamelizovat, vsypeme drobně nakrájenou řepu, mírně osolíme, zalijeme částí vývaru z masa, okyselíme octem a dusíme pod pokličkou do změknutí. Když je řepa měkká, vmícháme do rendlíku rajský protlak.
Z hrnce vyndáme hovězí maso, zbavíme ho kosti a nakrájíme na kostky. Ke změklé zelenině do hrnce přidáme obsah z rendlíku a kousky masa. Krátce povaříme, dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme utřený česnek a zjemníme lžící smetany. Na talíři boršč zdobíme lžičkou smetany a petrželkou.
Zdroj: Boršč operního pěvce Šaljapina; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/borsc-operniho-pevce-saljapina.html [On-line 24.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář