reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Boršč operního pěvce Šaljapina

Potřebujeme:

  • 500 g hovězího žebra s kostí
  • 300 g nakládané červené řepy
  • 250 g hlávkového zelí
  • 1 větší karotku
  • 3 brambory
  • 1 cibuli
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíci vepřového sádla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Omyté hovězí maso dáme do hrnce se studenou osolenou vodou (2 l) a kořením (bobkový list, nové koření, pepř) a zvolna vaříme skoro do změknutí (alespoň 90 minut). Sbíráme pěnu. Ke konci vaření vylovíme koření, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, pak kolečka karotky a na závěr nakrájené zelí, vaříme do měkka.
V malém rendlíku mezitím zpěníme na sádle nakrájenou cibulku, přidáme cukr, necháme krátce karamelizovat, vsypeme drobně nakrájenou řepu, mírně osolíme, zalijeme částí vývaru z masa, okyselíme octem a dusíme pod pokličkou do změknutí. Když je řepa měkká, vmícháme do rendlíku rajský protlak.
Z hrnce vyndáme hovězí maso, zbavíme ho kosti a nakrájíme na kostky. Ke změklé zelenině do hrnce přidáme obsah z rendlíku a kousky masa. Krátce povaříme, dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme utřený česnek a zjemníme lžící smetany. Na talíři boršč zdobíme lžičkou smetany a petrželkou.

Zdroj: Boršč operního pěvce Šaljapina; TV Nova U Haliny v kuchyni  http://halina.nova.cz/clanek/recepty/borsc-operniho-pevce-saljapina.html [On-line 24.05.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.