4−6 porcí
- 300 g zeleného chřestu
- 1 šalotka
- 100 g másla
- 1 l vody
- kardamom
- sůl
- 150 ml 33% smetany
- 1 citron
- 200 g jahod
- hrst čerstvé bazalky
Chřest očistíme, zelený nemusíme loupat, jen odkrojíme dřevnaté konce. Stonky nakrájíme na kolečka, hlavičky ponecháme stranou.
Šalotku nakrájenou nadrobno osmahneme na másle pozvolna dosklovata, přidáme nakrájené stonky chřestu, osmahneme, zalijeme vodou, ochutíme mletým kardamomem, solí a povaříme asi 5 minut. Poté polévku rozmixujeme.
Šlehačku vyšleháme dotuha a promícháme s citronovou kůrou.
Jahody nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nasekanou bazalkou a citronovou šťávou.
Polévku podáváme s kopečkem šlehačky, porcí bazalkových jahod a dozdobíme chřestovými hlavičkami.
Zdroj: Chřestová polévka s bazalkovo-jahodovým krémem a citronovou šlehačkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1706-chrestova-polevka-s-bazalkovo-jahodovym-kremem-a-citronovou-slehackou/ [On-line 07.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář