Suroviny
- volská oháňka 500 g
- cibule 100 g
- kořenová zelenina 300 g
- červené víno 100 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- čerstvý libeček
- petržel
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- mleté hovězí maso 200 g
- vaječný bílek 5 ks
Na knedlíčky:
- kuřecí játra 200 g
- vejce 1 ks
- máslo 50 g
- česnek 4 stroužky
- sušená majoránka 1/2 lžíce
- strouhanka 50 g
- sůl
- pepř
- petrželka
Consommé: Uděláme si klasický vývar. Hovězí oháňku si předem opečeme v troubě na hnědou barvičku na cca 180 stupňů. V hrnci osmahneme rozpůlenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu do hnědé barvičky, přidáme protlak, červené víno, koření, libeček, sůl a opečené maso. Přiveďte k varu, pak stáhněte na menší plamen a nechte táhnout až sedm hodin. Po sedmi hodinách vývar přecedíme a necháme vychladnout. Veškerý usazený tuk sebereme. Mleté hovězí smícháme s bílky a zalijeme vychlazeným vývarem. Díky bílkům bude vývar krásně čirý. Přivedeme opět k varu a promícháváme – ale jen než se začne vývar znovu vařit! Pak stáhneme oheň a přestaneme míchat a necháme polévku dále vařit. Po třech hodinách polévku přecedíme přes sítko či plátýnko a podávám s játrovými knedlíčky.
Játrové knedlíčky: Očistíme si kuřecí játra a zbavíme je jemných žilek. Játra rozmixujeme a v misce smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi a trochou strouhanky. Až bude směs hotová, přidáme další strouhanku podle potřeby. Uválíme kuličky, které vhodíme do vařící vody, a jakmile vyplavou na hladinu (asi za 4 minuty), jsou knedlíčky hotové.
Zdroj: Consommé z volské oháňky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/consomme-z-volske-ohanky [On-line 26.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář