Suroviny
- telecí nebo hovězí líčka 1 kg
- rostlinný olej
- kořenová zelenina 250 g
- cibule 2 ks
- červené víno 250 ml
- vývar 300 ml
Bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- smetana
- mléko
- sůl
- pepř
- muškátový květ
Nakrájíme najemno cibuli, petržel a mrkev, maso v rámci možností očistíme a odblaníme. Nakrájíme na větší kousky (cca 100–200 g). Maso na pánvi na oleji zprudka opečeme, vyjmeme a ve výpeku osmahneme i cibuli a zeleninu. Maso osolíme, opepříme a s kořenovou zeleninou, cibulí a vývarem a vínem dusíme ve větším hrnci pod pokličkou zvolna asi 3 hodiny, nebo lépe v troubě.
Když je maso měkké, až se rozpadá, dáme ho stranou, šťávu přecedíme do menšího hrnce, a pokud je to nutné, trochu zredukujeme.
Nakonec vmícháme kousky chladného másla. Na kaši uvaříme bramborydoměkka, scedíme a rozšťoucháme. Vmícháme ohřátou smetanu a nakonec po částech máslo.
Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně s kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-s-kasi [On-line 13.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář