Suroviny
- hovězí maso 500 g
- cibule 1 ks
- celer 1/4 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 100 g
- několik kuliček černého pepře
- několik kuliček nového koření
- bobkový list 1 ks
- sůl 2 špetky
- polévkové koření na dochucení
Játrové knedlíčky:
- kuřecí játra 300 g
- česnek 2-3 stroužky
- žloutek 1 ks
- majoránka dle chuti
- strouhanka dle potřeby
- sůl
Hovězí maso opláchneme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do tlakového hrnce a přilijeme asi dva litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i nakrájenou zeleninu na větší kusy a přiklopíme pokličkou. Vše necháme hodinu a půl až dvě hodiny vařit mírným varem. Vývar scedíme co nejhustším sítkem. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem, zeleninou a s játrovými knedlíčky.
Játrové knedlíčky: Z jater odstraníme blány a játra rozmixujeme. Podle chuti přidáme česnek, majoránku, sůl, žloutek a podle potřeby hmotu zahustíme strouhankou. Vytvarujeme knedlíčky, které zavaříme do polévky.
Zdroj: Hovězí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-domacimi-nudlemi-jatrovymi-knedlicky-1 [On-line 05.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář