Ingredience
paštika:
- prorostlý vepřový bůček 500 g
- drůbeží játra 250 g
- anglická slanina 200 g
- vepřové sádlo 50 g
- houska 2 kusy
- mléko 200 ml
- půl palice česneku 1 dávka
- cibule 2 kusy
- sušené brusinky 30 g
- muškátový květ 1 špetka
- majoránka dle chuti 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
baquette:
- droždí 50 g
- polohrubá mouka 1 hrnek
- hladká mouka 2 2 hrnek
- sůl 1 lžíce
- drcený kmín 2 lžičky
- vlažná voda 2 2 hrnek
- sezamová a slunečnicová semínka 1 dávka
na závěr:
- brusinkový džem a rozmarýn na konečnou ozdobu paštiky 1 dávka
1. Paštika: Maso, játra a slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme 25 g sádla, na kostičky nakrájené a v mléce namočené housky, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky a promícháme. Následně dochutíme dle chuti (sůl, pepř, muškátový květ, majoránka) a vložíme do zapékací mísy do trouby. Pečeme 80 minut při 180°C.
2. Poté vyndáme z trouby, oddělíme asi čtvrtinu masa a slaniny, které ponecháme pro vytvoření následné hrubosti paštiky. Vše ostatní rozmixujeme na jemno a opětovně smícháme s oddělenou čtvrtinou masové směsi, přidáme brusinky, promícháme a vložíme zpět do zapékací mísy. Zbylých 25 g sádla poklademe na vrch a opět pečeme na 220°C asi deset minut. Poté paštiku vyndáme a necháme postupně zchladit.
3. Při podávání nakrájíme na plátky, ozdobíme brusinkovým džemem a snítkou rozmarýnu. Jíme s bagetou.
4. Na bagetu si nejprve z droždí a trochy vlažné vody zaděláme kvásek. Následně v míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, osolíme a okmínujeme a přidáme kvásek a vodu. Směs smícháme, zakryjeme utěrkou a necháme v klidu asi dvě a půl hodiny kynout.
5. Vytvoříme podlouhlé bagety, které posypeme sezamovým a slunečnicovým semínkem. Na plech položíme pečící papír, na nějž bagety vložíme. Pečeme 30 minut při 220°C, po té dopékáme asi 15 – 20 minut při 250°C, aby se vytvořila kůrčička.
Zdroj: Hrubozrnná paštika; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrubozrnna-pastika [On-line 18.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář