reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hrubozrnná paštika

Ingredience
paštika:

  • prorostlý vepřový bůček 500 g
  • drůbeží játra 250 g
  • anglická slanina 200 g
  • vepřové sádlo 50 g
  • houska 2 kusy
  • mléko 200 ml
  • půl palice česneku 1 dávka
  • cibule 2 kusy
  • sušené brusinky 30 g
  • muškátový květ 1 špetka
  • majoránka dle chuti 1 špetka
  • sůl a pepř 1 špetka

baquette:

  • droždí 50 g
  • polohrubá mouka 1 hrnek
  • hladká mouka 2 2 hrnek
  • sůl 1 lžíce
  • drcený kmín 2 lžičky
  • vlažná voda 2 2 hrnek
  • sezamová a slunečnicová semínka 1 dávka

na závěr:

  • brusinkový džem a rozmarýn na konečnou ozdobu paštiky 1 dávka

1. Paštika: Maso, játra a slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme 25 g sádla, na kostičky nakrájené a v mléce namočené housky, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky a promícháme. Následně dochutíme dle chuti (sůl, pepř, muškátový květ, majoránka) a vložíme do zapékací mísy do trouby. Pečeme 80 minut při 180°C.

2. Poté vyndáme z trouby, oddělíme asi čtvrtinu masa a slaniny, které ponecháme pro vytvoření následné hrubosti paštiky. Vše ostatní rozmixujeme na jemno a opětovně smícháme s oddělenou čtvrtinou masové směsi, přidáme brusinky, promícháme a vložíme zpět do zapékací mísy. Zbylých 25 g sádla poklademe na vrch a opět pečeme na 220°C asi deset minut. Poté paštiku vyndáme a necháme postupně zchladit.

3. Při podávání nakrájíme na plátky, ozdobíme brusinkovým džemem a snítkou rozmarýnu. Jíme s bagetou.

4. Na bagetu si nejprve z droždí a trochy vlažné vody zaděláme kvásek. Následně v míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, osolíme a okmínujeme a přidáme kvásek a vodu. Směs smícháme, zakryjeme utěrkou a necháme v klidu asi dvě a půl hodiny kynout.

5. Vytvoříme podlouhlé bagety, které posypeme sezamovým a slunečnicovým semínkem. Na plech položíme pečící papír, na nějž bagety vložíme. Pečeme 30 minut při 220°C, po té dopékáme asi 15 – 20 minut při 250°C, aby se vytvořila kůrčička.

Zdroj: Hrubozrnná paštika; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrubozrnna-pastika [On-line 18.03.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.